Livigno, Italien på sommaren

Örtäng i Livigno juli 2017

Bästa sommarmånad
Som jag nämnde inledningsvis, så är Livigno en väl så trivsam ort i Alperna såväl vinter som sommar. Livigno är mest känd som skidort, men somrarna är verkligen något att uppleva, både från moutainbiken eller vandrande i det vackra landskapet. För oss nordbor är juni månad den mest perfekta månaden att besöka byn, då vi näst intill har byn för oss själva för att mot slutet av juni, juli samt augusti invaderas Livigno av alla andra europeiska länders semesterfirare. Jag har tillbringat en hel del tid i Livigno genom åren såväl sommar som vinter, och tycker ändå inte att jag har upptäckt allt som byn och de omgivande bergen har att erbjuda.

Vandring – tillbakablick
En underbar vandring jag har gjort bland många i Livigno var att vandra upp till Lago del Monte (2606 möh) på norra sidan av Livigno i juni månad. Vandringen tog en hel  dag t/r och uppe vid sjön så var det två meter snön runt sjön och stora genomskinliga isblock flöt omkring mitt i sjön. Temperaturen i byn var vid vandringens start +22 grader och uppe vid Lago del Monte var det +2 grader, men ändå klarblå himmel och solsken. Vid sjön ligger också ett litet stenhus(på italienska ”bivacco”), som är en typ av övernattningshus, med sängar och ett galler som hissas upp i taket med säckar av majsmjöl för att klara en överlevnad vid sämre väderlekar. Huset är olåst och är en typ av ”rescue house” om man inte skulle hinna ner till dalgången i tid.  Det var bara att lyfta ut ett par stolar, köra ned dem i snön, rigga upp gasolköket och laga till lite frystorkad mat, och med en oslagbar utsikt och en fantastisk vy över Alperna, så finns det inte mycket som slår detta. Dessa ”rescue house” finner ni lite varstans i Alperna. Tänk bara på att lämna huset såsom du vill att det skall se ut nästa gång du besöker det!

Aktiv semester för hela familjen
Så vill ni uppleva en aktiv men annorlunda semester, passa att besöka Livigno i juni månad. Men tänk på att vi som bor vid havet upptäcker snabbt att det finns en viss skillnad mellan att leva vid havsnivå och komma upp på byns nivå 1816 meter över havet. Man flämtar efter andan de första två-tre dagarna, i och med att allt går uppför eller nedför, men vilken skön känsla när man väl vant sig vid denna alpmiljö. Aktiviteterna i byn är många med moutainbike park, bergklättring, vandringledare (externa länkar)och mycket mera. Cyklar och övrig utrustning finns att hyra i Livigno (extern länk) och håller en hög kvalitet.

Utflykt till glaciären i Diavolezza
Vill man uppleva en glaciär på nära håll, tar man bilen till Diavolezza (extern länk), som ligger mot San Moritz i Schweiz, och då lämnar man Livigno genom den södra tull/gränsstationen Berninapasset och kör cirka 50 km, en resa på ungefär en timma. Väl framme kan man om man känner sig vältränad gå upp (c:a 2 timmar) till toppstationen eller också tar man linbanan, vilket är det bekvämaste sättet. Jag har med en italiensk kompis (Tony) gått både upp och ned på samma dag. En viss matthet kan man uppleva när man sätter sig i bilen för att åka hem till Livigno igen. Ibland anordnas det guidade turer upp på toppen av Piz Palü, 3901 m, och även ut på glaciären (se info i ovanstående länk) men här är det full alpinutrustning som gäller och indelning i replag och alltså inget man gör på egen hand!

Uppleva vandring  på glaciären
På glaciären gäller det att undvika de snöklädda sprickor som endast ett tränat öga kan upptäcka, och inte sällan har ett djup på etthundrafemtio meter eller mera. Under åttiotalet när jag ingick i ett italienskt replag som skulle gå över glaciären, upptäckte man en kropp som fallit ned i en glaciärspricka, och det visade sig att det var en man som fallit ned under femtiotalet och återfanns helt intakt. Så en stor respekt bör man ha för att vistas på glaciärer. Men det är en viss känsla att veta att isen man vistas på kan vara hur gammal som helst. Rekommenderas varmt men absolut inte på egen hand!

Djur och natur
Tycker man om att fotografera natur och djur, så finns det en hel del att plåta, men som alltid så gäller det att gå fram med försiktighet om man skall få möjlighet att få syn på de djur som lever i bergen. Strax innan man kommer in i Livigno, kör man igenom en mycket stor nationalpark ”National Parc of the Stelvio” (extern länk), där man kan finna ett både unikt djur- och växtliv. Sommaren 2008 var de så stolta i Livigno, då en gränsvakt hade stött på en brunbjörn, vilket ej synts till i dessa trakter på över ett hundra år. Dock är det frågan om ett enstaka exemplar, så möjligheten att träffa på björnen är försvinnande små.

Specifika arter
Ett trivsamt djur som det dock finns gott om, är det så kallade Murmeldjuret eller på italienska Marmotta som lever i marken där den gräver sina bohålor. Marmottan är i storlek med vår svenska grävling, men ställer sig gärna på bakbenen om fara hotar och visslar ett antal mycket höga signaler, för att varna andra djur i närheten. Ett trivsamt djur som man på distans kan fotografera, när de leker och fightas. Över trädgränsen kan man på distans få se Alpstenbocken, (extern länk) som graciöst kastar sig från den ena klipphyllan till den andra. När det gäller växtlighet, kan nämnas den vildväxande Rhododendron även kallad Alpros, som växer överallt utefter alpsluttningarna och färgar naturen röd med sina vackra blommor. Detta är en vild släkting till vår förädlade Rhododendron som vi normalt sett finner i parker och större trädgårdar.

Planera och informera
Dock är det både billigaste och kanske det bästa att skaffa sig en karta (Pdf-fil), och välja ut vilka leder i Livigno, man kan tänka sig att vandra för att uppleva alperna sommartid. Glöm dock inte att meddela de ni hyr lägenhet eller hotellrum av, vilken led ni tänker utforska för dagen för det är brantare, jobbigare och tar betydligt längre tid än vad man har tänkt sig, från början. Ofta glömmer man att det tar sin tid att ta sig ner också, då det är påfallande brant i vissa partier. Men det är värt alltihopa flera gånger om, då en ny värld öppnar sig när man väl kommit upp på en topparna. På nordsidan av Livigno kan det mycket väl hända att man passerar gränsen till Schweiz, utan att ha en aning om detta och kan emellanåt möta på schweiziska gränspoliser. Under 2015 har Livigno turistbyrå valt att lägga ut en karta du kan skriva ut,  för planering av vandringsleder och cykelturer i hela Alte Valtellina området. Du finner denna karta här, med en hel del information om Livigno i övrigt.

Temperaturskillnad
Tänk dock på att det är stor skillnader på temperatur nere i dalen jämfört med upp på alptopparna. Lämpligt är att ha en ryggsäck innehållande en tjockare tröja, vindjacka som också är vattentät, då vädret skiftar snabbt på dessa höjder. Ha gärna med en plastpåse med krossad choklad blandat med russin, att äta då krafterna tryter för jag lovar, oavsett hur vältränad du är så kommer du att önska att du tränat mera. Glöm ej en kåsa eller liknande, då vatten finns i överflöd i alpforsarna, så släpa inte med dig vattenflaskor, då vattnet är av högsta kvalitet. Drick dock bara forsande vatten!

Var rädd om dina fötter
På fötterna skall du undantagslöst ha ett par stabila kängor, gärna vattentäta men behöver absolut inte vara Gore-Tex, då det finns alternativa membran idag till betydligt bättre priser.  Har du inga stabila kängor, köper du till bra priser i Livignos otaliga sko- eller sportaffärer. Lycka till med strapatserna och passa er så att ni inte drabbas av den så ökända ”Alpsjukan”! (har man varit på toppen av en alp, så vill man gärna se utsikten från den bredvid och bredvid och så vidare)

Slow vandring i Ligurien
Vill du uppleva vandringar i byamiljö på italienska rivieran istället, så besöker du Anki Nordén Latellas hemsida. Här finner du Bed & Breakfast i kombination med underbara vandringar som utgår från den fantastiska byn Bordighera, och omkringliggande byar. Anki ordnar med typiska kulturella och gastronomiska vandringar som är njutningsbara både för kropp och själ.

Se också min sida om Livigno vintertid

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.