Kungälv

Kungälv och Kexet
Kungälv har jag många minnen av då gamla vägen från Göteborg till Tjörn gick igenom orten. Ett av mina minnen var att det alltid var obligatoriskt att köra in på Göteborgs Kex och köpa ”bräck”, alltså det som hade blivit skadat i produktionen, och på så sätt såldes som andra sortering med ett något nedsatt pris, men ändå alltid lika gott. Vi hade en hel del kompisar som var bosatta i Kungälv eller dess närhet, vilket gjorde att vi tillbringade mycket tid i dessa trakter.

FAKTA;
Kungälv är Bohusläns sydligaste tätort belägen 20 km norr om Göteborg där Göta älv förgrenas i Nordre älv. Kungälv är centralort i Kungälvs kommun, Västra Götalands län. Staden passeras av motorvägenE6, och har en station på Bohusbanan i Ytterby, 4 km väster om centrum. Kungälv var förr centralort för södra Bohuslän och säte för regionala myndigheter och institutioner såsom lasarett och läroverk. Under senare delen av 1900-talet har den fått konkurrens av den starkt expanderade industriorten Stenungsund. Kungälv är hemort för Nordiska folkhögskolan.

Kungälv har en rik och långvarig historia. Staden låg ursprungligen 3 km längre västerut vid Nordre älv, och hette då Kongahälla. Enligt isländska sagor, där staden omtalas vid flera tillfällen, ska den ha funnits redan under 900-talet, men säkra arkeologiska fynd finns först från 1100-talet. Enligt Snorre Sturlasson ska Kongahälla ha varit platsen för trekungamötet 1101, då de nordiska kungarna slöt ett fredsavtal. Därefter ska kung Sigurd Jorsalafare ha gjort den till en av Norges främsta städer. Till minne av mötet restes Arvid Källströms staty Tre kungar på Nya torget 1959.

Redan 1135 jämnades emellertid staden med marken av venderna. Kongahälla återuppbyggdes, men skulle förstöras fler gånger: 1368 brändes den ner av hanseaterna, och svenskarna brände ner den 1563 och 1612. 1645 flyttades staden, som nu börjat kallas Kungälv, till Bagaholmen (nuvarande Fästningsholmen), för att komma i skydd under Bohus fästning. Det hindrade inte Sverige att 1645 ännu en gång bränna ner den. Vid Freden i Roskilde 1658 blev Kungälv svenskt, men brändes på nytt av svenskarna 1676, för att förhindra den dansk-norska hären att under Gyldenløve få fäste. 1680 byggdes slutligen staden upp på sin nuvarande plats, och har sedan dess i stort sett levt fredligt. (Fakta hämtat från Wikipedia)

2 svar på Kungälv

  1. Lena skriver:

    Mycket snyggt!
    Vilken sida, är det entrén eller baksidan – vill veta vinkeln eftersom jag ska dit i sommar, tänkte testa lite HDR med den i bakgrunden 😉

    • lelleswede skriver:

      Hej Lena
      Detta är ett s.k. ”latmansfoto” taget från parkeringen på framsidan, pga. att vi var stressade och egentligen bara körde igenom Kungälv för att vara en aning nostalgiska. Därav att det endast är två foton från Kungälv, men vi får se i sommar om det blir en resa nordväst på, då kan vi passa på att förevigamera av denna vackra lilla stad.
      Hälsar
      Lennart

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.