Fänneslunda, i släktens spår

 

En helg i maj åkte jag och dottern Linnea för att besöka min farbror Bengt i Alingsås, för att köra till Fänneslunda söder om Ulricehamn. Jag har börjat släktforska och har funnit att våra förfäder under sent sjuttonhundratal och under artonhundratalet var bosatta i Fänneslunda. Av denna anledning kändes det som det var dags att se hur det såg ut i dessa trakter. Vi bodde på ett fantastiskt litet hotell mitt på torget i Alingsås, med granne tvärs över gatan med Jonas Alströmers gamla potatismagasin. Hotellet heter också mycket riktigt ”Lilla Hotellet”, då man endast har 10 rum. Mycket trevliga innehavare, trivsamt rum samt en riktigt god frukost. Vi kan varmt rekommendera detta hotell om ni har vägarna förbi, men man bör ringa först då rummen är begränsade.

Från Alingsås gick färden till Borås, och sedan mot Ulricehamn, samt in på de mindre grusvägarna mot Fänneslunda. Vädret var strålande men fortfarande lite kyligt, vilket var ett perfekt väder att utforska Sveriges landsbygd på. Vi färdades genom ett riktigt gammalt kulturlandskap där åkerlapparna avlöste varandra, och de gamla betesmarkerna med sina karakteristiska enar delades av gamla stengärdsgårdar. Det som var extra glädjande är att de boende försöker hålla det gamla kulturlandskapet öppet med hjälp av får och kor. Här och var dök det upp ett hus med en liten ladugård samt ett uthus. Det är helt fantastiskt att färdas runt på alla dessa små grusvägar som genomkorsar vårt avlånga land. Som ni kan förstå blir jag nästan lite nostalgisk av den vackra naturen vi har i Sverige.

Väl framkomna till Fänneslunda, körde vi till Fänneslunda gamla kyrkoruin, som har sina rötter i elvahundratalets medeltida Sverige. Denna kyrka revs 1883, då man slog ihop Grovarne och Fänneslunda samt byggde en gemensam kyrka för bägge socknarna.
1936 började man restaurera kyrkoruinen i Fänneslunda och konserverade den samtidigt för eftervärlden. Det är riktigt häftigt att besöka denna byggnad, och känner historiens vingslag passera förbi. Tänk så många fötter som gått in och ut genom denna port, i ur och skur. I dag anordnas allehanda aktiviteter i form av vis- och jazzfestivaler. Efter detta historiska besök följde en fortsatt tur genom det vackra landskapet, där vi njöt fullständigt av allt det vackra vi kunde uppleva och upptäcka.

På söndagen åkte vi till Nääs slott och intog en mycket god lunch i form av en superb lax med färskpotatis. Efter lunchen gick vi och tittade på de vackra omgivningarna, och insåg ganska snabbt vilken enorm skillnad det var mellan fattiga och rika, redan på den tiden.

Välkommen att skriva en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.