(Klicka på bilderna för ett större format)
Barnvänligt
Livigno (1816 meter över havet) är en ypperlig skidort för familjen där barnen har lärt sig åka skidor i exempelvis Sälen eller andra svenska (eller norska) skidorter. Alla backar i Alperna är större och längre, vädret stabilare och ett något annorlunda sätt sätt att tillbringa sin skidsemester, än i Skandinavien. Just Livigno är speciell då orten var relativt otillgänglig ända fram till sent 1960-tal då man byggde en tunnel från Schweiziska sidan norr om Livigno. En helt omarbetad sida från Livignos turistbyrå finner du här.
Alternativ till sportlovet
Ett alternativ till att åka ned på sportlovet, om man har barn i skolåldern, är att besöka Livigno under påsklovet. Detta är i sig en fantastisk upplevelse, då våren börjar gör sig påmind med 16-18 grader varmt i dalgången, medan det fortfarande är minusgrader i backarna och det är frågan om riktig ”smöråkning”. Vi har åkt ned till Livigno under några påsklov och fått uppleva den mest fantastiska skidåkning vi varit med om, samt att det går att ta av sig på lunchen och sitta i i t-shirt och sola. Rekommenderas varmt, men det gäller i första hand åkning under förmiddagarna fram till 13-14.00, sedan börjar sorbén breda ut sig vid dalliftarna, och man får se sig för så att det inte blir vattenskidåkning istället. Så här gäller det att vara uppe med tuppen och stå vid liftarna när de öppnar, innan den varma vårsolen kommer upp över alptopparna. Fördelen är att man kan ta bussen ned till byn för att shoppa under eftermiddagen, eller ägna sig åt någon av alla de aktiviteter som förekommer i byn.
Höga höjder
Första gången man åker i dessa breda och långa backar kan en hisnande känsla uppstå, då man efter att ha åkt lift till toppen, se byn breda ut sig långt nedanför. Allt nere i byn ser ut som ett miniatyrlandskap med små leksaksbilar som susar fram. Men det är en härlig känsla då vädret för det mesta är betydligt mycket bättre och temperaturerna högre än i Skandinavien, vid samma tid. Afterski kan man tillbringa på många av de restauranger som finns i anslutning till backarna, eller varför inte uppe i backarna där det också finns gott om restauranger. På After Ski kan man ju passa på att värma sig med en liten specialitet som du finner överallt i Livigno, och det är en kraftfull kaffedrink som kallas ”Bombardino”. Smakar riktigt gott efter en lång dag i backen, men var försiktig, den är stark även om det inte känns på smaken.
Vårt boende
Vi har de senaste åren bott på Residence Attila, hos Antonio som hyr ut olika typer av lägenheter till rimliga priser. Lägenheterna är moderna och välutrustade med det mesta en familj behöver, och det finns även möjlighet att ställa in bilen i varmgarage under vistelsen. Det är ca. 200 meter att gå till liften från lägenheterna, som ligger på Via Motolin, på södra sidan av Livigno. Liftsystemet som är mycket omfattande heter Mottolino och Costa dal Sol och består både av kabinliftar, stolsliftar och några släpliftar.
Ett tips är att låta bilen stå under er vistelse i Livigno, och nyttja de kommunikationsmedel som finns i byn, bussar och taxi (se vidare längre ned i texten).
Skidsystem södra sidan; Mottolino
Personligen tycker jag det är bättre för barnen att börja åka i Mottolino på sydsidan, då backarna består av alla kvalitéer från grönt till svarta pister, men mycket väl utmärkta. En majoritet av backarna är röda, men mycket breda och behagliga att köra i, så de upplevs mera lättåkta, inte som de röda vi finner i exempelvis Sälenfjällen. Dock kan både vi vuxna och barnen uppleva att det mycket högt uppe på topparna, då man ser byn långt där nere i dalgången.Byn ligger ju på 1816 meter över havet och åker man upp på toppstationen Monte Della Neve, så befinner man sig på 2765 meter över havet. Efter några åk, kan man ta sig ned till en mysig restaurang som ligger ungefär halvvägs ned i backen, som heter Camanel di Planon. Här serveras såväl dryck, mat och emellanåt levande musik. Det är inte alls ovanligt att alla gäster som sitter där stämmer upp i allsång så det ekar mellan topparna. Då är det bara som svensk att hänga på och njuta av stämningen, vädret och en underbar semester.
Skidsystem norra sidan; Carosello 3000
Men många som bor på norra sidan av Livigno, väljer i stället att åka på den norra sidan där systemet heter Carosello 3000, som är mycket stort liftsystem med toppstation där du som högst når 2800 meter över havet. Sedan väntar en underbar skidåkning ned till byn, och du kan välja olika svårighetsgrader allt från gröna till svarta pister. Detta är de två huvudsystemen i Livigno, men utöver dessa två finns det ett otal med mindre skidsystem, som jag inte kommer att nämna här. Kolla gärna in den pistkartan som du även kan ladda ner, antingen som pdf eller som jpeg.
Lavinrisk i Livigno?
Funderingar som alltid kan dyka upp inför en resa till Alperna, då bergen är högre och brantare är om det är speciellt vanligt med laviner i området. Håller man sig i pistade områden, så behöver man inte oroa sig, då de ansvariga hela tiden har lavinpatruller som synar av de områden som anses vara speciellt utsatta. Tittar man uppåt så kan man se alla lavinstaket som de sätter upp inför vintersäsongen. Detta är främst på norra sidan, i det område som heter Carosello 3000. Vill man åka offpist, är regeln i Livigno att det alltid skall ske med en guide. Det är dyra böter på att köra offpist utan guide i området! Varför inte hyra en guide och en helikopter för en oförglömlig upplevelse.
Om man vill se hur det ser ut där lavinerna drar fram på vintern, tar man bussen eller sin bil och kör så långt man kan mot Bernina-passet. Vägen är avstängd vintertid, då vägen alltid blockeras av laviner som utlöses p.g.a. snömängden. Men man kommer till Livignos utkant, där sista husen i Livigno står, sedan är det byggförbud p.g.a. lavinrisken. Men det kan vara intressant att se vilken kraft lavinerna kan ställa till med, där stora kraftiga träd har brutits som tändstickor. Framför allt får man möjligheten att se vilka snömängder en lavin för med sig, blandat med jord, sten och avbrutna träd.
Lätt att hitta ”mina backar”
Jag påstår att i Livigno kan alla besökande hitta ”sina” backar, som man har som sina favoritbackar. Det finns alltid de som påstår att Livignos backar är för snälla, men jag har svårt att förstå det argumentet, då många europeiska landslag startar upp sin säsong med att tillbringa några veckor i backarna här. 2012 blev Livigno utsett till Europas bästa ”ski resort”, och det bör väl säga en del av kvalitén på byn som sådan, både vad det gäller boende, restauranger, och inte minst det vi åker hit för, att ta sig fram på skidor eller snowboard.
Europas högst belägna by
Väljer man att åka upp till toppstationen, och sedan vika av mot byn Trepalle, som är Europas högst belägna by på 2209 meter över havet, så kan man inta en god lunch på en av de restauranger som finns i byn. Efteråt är det bara att spänna på skidorna (eller brädan) och susa vidare ner till Livigno, eller ta liftarna från Trepalle upp till toppstationen för nya äventyr.
Boende+liftkort
En av fördelarna med att besöka Livigno är att i vissa boendeformer och under vissa tider på vintern ingår liftkort i hyrespriset av lägenheten, och det gäller även hos Antonio på Residence Attila. Fördelen är att det är lugnare och bättre att bo på sluttningarna till Livigno, om man premierar skidåkningen framför att festa runt nere i byn. På morgonen går man ner för nedfartsbacken från Recidence Attila och svänger höger och där tvärs över vägen, finner man en liten butik som säljer färska frallor, Prosciotto, Parmaskinka, massor av olika typer av Salami och allt man behöver för att uppleva en fantastisk italiensk mat- och skidvecka i Livigno. Skall man ner till byn på efter en suverän dag med åkning, har man bara ca. 150 meter till närmast busshållplats.
Kommunal trafik
I Livigno finns det gratisbussar som trafikerar hela byn under dagtid fram till kl. 20.00, därefter är det taxi som gäller. I och med att man för några år sedan stängde av centrum av Livigno för biltrafik, och det därför byggts en hel del privata parkeringar som kostar några euro per timma, är det bättre att låta bilen stå, och ta bussen eller en taxi och samtidigt passa på att smaka på det goda vinerna man kan få till maten till mycket moderata priser.
Äta
Livigno har fantastiskt många bra restauranger som för en relativt billig peng kan servera god italiensk mat i form av pasta, pizza eller någon annan god specialitet med salami, mortadella eller varför inte något gott med Polenta. Det mesta som serveras i Livigno har på något sätt anknytning till det traditionella alplivet och den matkultur som rådde för hundra år sedan. Men jag kan lova att familjen tycker om allt som serveras!
Ett tips från vår familj är att besöka en restaurang nere i byn, som har fantastiskt goda pizzor, Hotel Steinbock, som ligger på Via Rin 127. Inte nog med att pizzorna är oerhört goda, efter att ha ätit varmrätt går man ut till den lilla butiken och beställer in världens godaste bakverk som sonen Fabrizio, som är konditor har bakat. Dessa bakverk passar alldeles utmärkt till en god ”Doppio Espresso”. Jag kan lova att ni kommer att vara rejält mätta och belåtna efter att besökt denna restaurang.
Nu behöver man inte gå ut att äta varje dag utan kan mycket väl besöka någon av de välsorterade livsmedelsaffärerna nere i byn, exempelvis Cooperativo di Consumo för att handla pasta, eller något annat genuint gott att äta. Här finner du mat och dricka för alla smakinriktningar.
Gott att dricka
Efter maten är det gott att ta en Caffé Coretto, som består av en Doppio Espresso och valfria droppar med sprit, företrädesvis grappa (vi är ju i Italien). Om inte annat för att det är bra för matsmältningen! Är man ingen kaffedrickare, så kan man skippa kaffet, och ta en god eklagrad grappa som oftast är mildare i smaken än den ofärgade som är mera brännvinslik i smaken. När det gäller att dricka vatten i Livigno, så behöver ni inte handla flaskvatten och släpa på, då det vatten som erbjuds i Livigno är direkt från alptopparnas smältvatten som renas, och är väl så rent som det vi har i Sverige. Så det viktiga är att man njuter av sin ledighet och unnar sig det där lilla extra på semestern.
La Grolla
Är man ett gäng som vill smaka på något gott tillsammans, så beställer man in en La Grolla för så många som man är i sällskapet. In kommer ett träkärl med lock där själva kärlet har en hel del pipar i trä. Traditionen bjuder att detta kärl skall gå sällskapet runt, och drycken däri skall drickas ur helt innan man tillåts ställa ned kärlet på bordet. Lyckas man med detta så kommer vänskapen att bli livslång, enligt traditionen.
Handla i Livigno
Hela byn är taxfree och skattebefriad, vilket gör att prisnivån är relativt moderat, både vad det gäller inköp av varor och att äta. Dock är det mesta som säljs i byn betydligt mera exklusivt än det vi svenskar kanske är vana vid. Därför kan priserna uppfattas som inte speciellt billiga, men om man jämför med samma varor i Sverige, så är det betydligt billigare. Därför brukar vi tänka som så att när vi lämnar Livigno, skall våra inköp i byn inte överstiga ca. SEK 4000:- inklusive mat, vin och sprit per vuxen. Tänk dock på att Schweiz EJ tillhör EU! Det händer att Policia de Finanza kollar vid utfarten, dock inte speciellt vanligt. Vi har blivit stoppade av Finanspolisen en gång när vi skulle besöka vänner i Bormio, och hade ingenting annat än en blomsterbukett, en chokladkartong samt min kamerautrustning. Det uppstod direkt en diskussion om var kameran var inköpt, vilket inte var några problem för oss då den var inköpt i Sverige och jag hänvisade till serienumret på kameran och bad dem kontrollera detta. Dom tappade ganska snabbt intresset och bad oss åka vidare. Skulle man därför handla kapitalvaror i Livigno, brukar vi be personalen i butiken att ta hand om emballaget, för att slippa onödiga diskussioner med Finanspolisen. Så ett tips är att göra sig av med emballaget innan du lämnar Livigno.
Tanka gärna i Livigno
Något man skall tänka på är att passa på att tanka på de otal bensinstationer som finns lite varstans i Livigno, då bensinpriset (och dieselpriset) är rent angenämt ur ett svenskt perspektiv. Sist vi besökte Livigno, så gjorde vi en besparing på c:a SEK 4,20 per liter bensin i förhållande till det svenska priserna. Så här finns en del pengar att spara. Vissa av bensinstationerna erbjuder manuell högtryckstvätt, där de som jobbar på stationen tvättar av bilen för en rimlig peng. Är ju alltid roligt att kunna köra från Livigno i en bil som är ren, snygg och fulltankad!
Schweiziska tullen
Det som är desto vanligare är att man blir stoppad av schweiziska tullen som mycket gärna går igenom bilen trots att resan genom Schweiz tar max två timmar. Vintertid är det frustrerande med bagaget fullt av sura underställ och skitiga skidkläder, men vill dom gräva i detta för att finna en extra flaska alkoholhaltigt, så gärna för mig. Nu för tiden bryr vi oss inte om att handla något utöver ransonen vi får lov att föra ut från Livigno, då vi lika gärna kan stanna i Tyskland och handla om intresse finns. Problemet för oss EU-medborgare är att Schweiz inte ingår i EU, vilket gör att det är speciella regler när man skall passera igenom Schweiz. Vi har genom åren fört långa och väl underbyggda (har vi tyckt i alla fall) diskussioner med schweiziska tulltjänstemän, om att få transferera alkohol inköpt i Livigno genom deras land. Vi har frågat efter plombering, men ingenting har hjälpt. Istället skall man betala skatt vid införandet i landet för de varor utöver tillåten ranson, med en väldig massa pappersexercis. Två timmar senare skall man gå igenom samma procedur igen, när man kör ut ur Schweiz. Det märkliga är att jag kan inte komma ihåg att jag någonsin träffat på en vänlig schweizisk tullare när man lämnat Livigno genom den norra utfarten. Men det kan kanske också kan bero på att vi i vår familj är diskussionslystna och inte vill förstå deras regler.
Dock har jag hört om någon typ av utökat samarbete mellan EU och Schweiz gällande transport av varor genom deras land, men senast jag var i Livigno gick det inte att få någon bekräftelse på detta rykte.
Bortsett från detta lilla problem, så är Livigno en alldeles fantastisk by för barnfamiljen som vill ha möjlighet att få ett gott väder och en suverän skidåkning!
Köra till Alperna
Vill du veta hur det är att köra till Livigno både sommar som vinter, finner mer information på denna sida. Du finner också en speciell sida för att köra bil i Alperna här
Se också min sida om Livigno på sommaren
FAKTA; The Livigno Range is a mountain range in the Alps of eastern Switzerland and northern Italy, around the Italian village Livigno. It is considered to be part of the Central Eastern Alps. The Livigno Range is separated from the Bernina Range in the south-west by the Bernina Pass; from the Albula Range in the north-west by the Upper Engadin valley; from the Sesvenna Range in the north-east by the Ofen Pass and Val Müstair; from the Ortler Alps in the east by the upper Adda River valley (Valtellina) and the Stelvio Pass.
(Text hämtad från och länkar till Wikipedia)